diumenge, 21 d’agost del 2011

CONFRARIA DE L'OLI VERGE EXTRA DE LES GARRIGUES / NOTÍCIES

NOTICIES DE LA CONFRARIA DE L'OLI DE LES GARRIGUES

Que és y que pretende la Cofradia del Aceite Virgen Extra de les Garrigues?




                                             SINOPSI EXPLICATIVA DE LA CONFRARIA DE L’OLI DE LES GARRIGUES



PRESENTACIÓ

LA CONFRARIA DE L’OLI VERGE EXTRA DE LES GARRIGUES ès una associació sense ànim de lucre. Els seus objectius son la divulgació i la promoció genèrica de l’oli d’oliva verge extra i tan sols el produït dins l’àrea geogràfica delimitada per la Denominació d’Orígen Protegida les Garrigues

Aquesta àrea compren les comarques lleidatanes de les Garrigues, part del Segrià i part de l’Urgell. Està situada al sud de la província de Lleida i compren una superfície aproximada de unes 35.000 hectàrees de conreu. També afecta als termes municipals d’ uns 48 pobles de les citades comarques i una producció mitjana de 6.000.000 de kilograms.

L’oli que es produeix en aquestes contrades ès un dels productes que més nom i fama ha donat a l’Estat Espanyol en lo que correspon al món oleícola. Tot l’oli que s’elabora prové de l’oliva arbequina, estant permesa una petita quantitat percentual de verdiell. Hem de tenir en compte que l’oliva arbequina rep el seu nom de la població garriguenca d’Arbeca.


UBICACIÓ

La CONFRARIA tindrà la seva seu a la capital de la comarca de les Garrigues, ciutat ja vinculada amb l’oli des de segles passats. Hem de considerar que el primer nom que va tenir la Denominació d’Origen fou la de “Borjas Blancas”, l’any 1975, estant substituïda per la denominació Garrigues l’any 1993.

ACTIVITATS

La promoció genèrica de l’oli verge extra de les Garrigues comença amb la fundació de la CONFRARIA. Aquesta te com a missió impulsar l’oli dins i fora de les nostres fronteres, plantejant-se al llarg de l’any tot un seguit d’activitats de caràcter festiu, tècnic, cultural, esportiu, pedagògic i d’espontsorització.

Destacarem entre les activitats tota mena d’actuacions destinades a convertir l’oli en un producte mediàtic aprofitant la premsa i les noves tecnologies. Aquestes actuacions mantindran un constant recordatori mediàtic dels múltiples actes que la CONFRARIA portarà a terme al cap de l’any.

Detallarem les activitats previstes en un inici.

Agermanament amb altres confraries de l’oli o de qualsevol element alimentari (dins Dieta Mediterrània.
Exposicions d’arts plàstiques relacionades amb l’oli i el seu conreu.
Panells de tast
Exposicions itinerants
Publicacions
Rutes i turisme


Conferències
Taules rodones
Jornades gastronòmiques
Premis
Concursos
Esponsoritzacions
Jornades pedagògiques al voltant de la Dieta Mediterrània als col·legis
Carpetes didàctiques
Mapes
Audiovisuals
Participació en fires i certàmens.
Jornades per a restauradors i mestresses de casa
Recopilació de receptes culinàries i altres usos de l’oli i l’olivera.

Tenint en compte d’importància de l’oli dins la coneguda Dieta Mediterrània també farem activitats al voltant de l’alimentació i l’estil de vida mediterrani-

    PARC TEMÀTIC DE L'OLI AL COMPLEX TURÍSTIC SALAT DE LES BORGES BLANQUES

SOCIS FUNDADORS.

Tal com ens exigeix la Llei 1/2002 d’Associacions Jurídiques el nombre de socis fundadors no pot ser més petit de tres. Aquest socis fundadors podran exercir qualsevol càrrec dins l’organigrama social. Un cop cessin en els seus càrrecs seran nomenats Cavallers Confiares d’Honor.
Els socis fundadors han estat Ramon Gassió I Mónico, Jordi Nogués i  Aymerich iJosep M. Más I Bordell.

JUNTA DIRECTIVA

La Junta Directiva estarà formada per cinc directius.

Gran Comanador-President  Ramon Gassió i Mónico
Comanador primer-Vicepresident Manuel Lobato i Carrasco
Conseller-assessor  Joan Oriola i Valls
Conseller- vocal Josep M. Mas I Bordell
Conseller assessor Ramon Bonet


CONSELL CAPITULAR

Aquest organisme estarà format pels membres de la junta directiva que són els cinc de la Junta Directiva a més del Condestable, el Camarlenc i dos Consellers Capitulars.
El Consell Capitular té com a objecte l’organització i realització dels Actes Protocol·laris propis de la CONFRARIA. Tots els components tindran dret a veu i vot
El Consell Capitular s’ocuparà especialment de la realització dels Actes d’Investidura i altres Protocolaris de la CONFRARIA acordant el solemne procediment formal dels nomenaments i distincions.





TIPUS DE CONFRARES

Seguint les costums solemnes i ancestrals de les confraries medievals, la CONFRARIA celebra l’adhesió de nous Cavallers Confrares reconeixent-los-hi la seva distinció de Cavallers Confrares de Mèrit i d’Honor, en una solemne Cerimònia d’Investidura celebrada per tots els membres.

Els membres de l’Associació es destingeixen com “Cavallers Confrares” i ho són tots els de la CONFRARIA. Les personalitats que durant l’any s’hagin distingit, dins la seva activitat per la defensa i promoció de l’oli verge extra de les Garrigues seran investits “Cavallers de Mèrit”.
La distinció “Cavaller Confrare d’Honor” es reserva solament per a un il·lustre convidat a qui es dedica la solemnitat de l’acte d’investidura.
Les persones que no vulguin pertànyer a la CONFRARIA però sí volen mostrar-nos la seva col·laboració i recolzament tindran la distinció de ”Cavallers Amics de l’Oli”

JORNADES ESPECIALS

Al finalitzar la collita es celebraran unes jornades dedicades a la CONFRARIA. Durant aquestes jornades bàsicament lúdiques es procedirà a l’elecció de la Reina de l’Oli, aixi com un Pregoner Oficial que donarà inici a les citades jornades.

                                         ACEITES CON SABORES  "ELS TEMPLERS"

VESTUARI

Els Cavallers Confrares aniran amb la indumentària en totes les festes i jornades especials amb la capa de la CONFRARIA i el medalló corresponent.


JOVE CONFRARIA DE L’OLI VERGE EXTRA DE LES GARRIGUES

La Jove Confraria està baix el patrocini de la CONFRARIA i el seu objectiu es promocionar l’ús de l’oli per a l’alimentació, Dieta Mediterrània, entre el jovent. Està constituïda per joves de 18 a 30 anys d’edat.


La JOVE CONFRARIA tindrà com a objecte organitzar tot tipus d’activitats i actes, entre les que destaquem les visites a molins, viatges d’estudi a altres zones oleícoles, cursos de cata…
Tindrà la seva pròpia Junta Directiva i organitzarà actes solemnes al igual que la CONFRARIA amb qui solaparà les seves activitats i jornades festives.

ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ

En els últims anys hem copsat una especial dedicació dels mitjans de comunicació cap als productes de màxima qualitat i únics especialment els vins i els olis. Entre aquests últims destaquem els olis de les Garrigues.
El llarg camí de l’oli per assolir el seu lloc entre els gran aliments saludables i de qualitat, destaquen el verge extra dels demés i sobretot de les mil i una barreja que han
malmès tantes bones qualitats i marques. Tenim ja una intervenció del Diputat per les Borges Blanques Francesc Macià el juny de 1907 demanant que no es poguessin barrejar olis d’oliva amb d’altres plantes oleaginoses per preservar sobretot la gran qualitat de l’oli que es produïa en la seva jurisdicció representativa..

Avui l’oli verge extra de les Garrigues es conegut arreu del món. La seva personalitat s’ha fet ben coneguda en els principals mercats mundials. La CONFRARIA, pretén posar el seu granet de sorra en mantenir aquest prestigi.

Per que aquesta informació arribi al consumidor era i és necessari que els mitjans de comunicació recullin les notícies del sector i és ací on la CONFRARIA ha de jugar un paper determinant com a promotora.

Cada membre de la CONFRARIA, cada nou Cavaller i sobretot la Reina, el Pregoner i el Confrare d’Honor contribuiran al reconeixement i prestigi del producte i el seu sector.



PLA DE VIABILITAT

Ingressos

Quota d’ingrés i quota anual dels associats Cavallers Confiares i Amics de l’Oli.
Subvencions oficials
Donacions, Herències i llegats.
Rendes del propi patrimoni
Per activitats de l’Associació
Ingressos atípics

Despeses

De primer establiment
Patents, marques i dominis web
Organització d’actes protocol·laris
Funcionament de l’Associació


PROPOSTA D’ADHESIÓ D’AMICS DE L’OLI


L’oli i les Garrigues son dos mons inseparables. Som coneguts arreu del món com  sinònims de pagesia i qualitat. L’oli ens pertany a tots,  tots hem tingut o tenim algun avantpassat, pagès i tots hem tingut algun contacte que altre amb les centenàries oliveres comarcals.
Aquesta circunstància ens permet dir amb força orgull que l’oli ens pertany , es un patrimoni de tots els homes i dones de les cinc comarques, (Garrigues, Urgell, Segria, Segarra i Noguera) no pertany sols als productors i el.laboradors si no a tots els ciutadans.

La Confraria vol ser un moviment ciutadà en el que hi capigui tothom ,tan els pagesos com les cooperatives, els molins privats i els exportadors, per la qual cosa la Confraria ha creat la categoría d’Amics de l’Oli on qui vulgui podrà adherir-se per una petita quota annual i d’ aquesta forma podrà participar en totes les activitats de l’Associació, Aixi com ajudar a l’ expansio i divulgacio del millor oli del món.

EL NOSTRE OLI ¡!!!!!!

POSSAT EN CONTACTE A  premsa@confrariaolilleida.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada